Erfbelasting is een belasting over verkrijgingen uit erfenissen. Erfbelasting is ook wel bekend onder de naam ‘successierecht. ’ Fiscaal gezien wordt er belasting geheven door de overgang van vermogen door overlijden. In Nederland wordt erfbelasting geheven als de overledene in Nederland woonde.

De belastingplichtige is degene die een deel van de erfenis ontvangt. Dat kan een erfgenaam of legataris zijn. Deze moet dus de erfbelasting betalen.

Of en hoeveel erfbelasting er betaald moet worden hangt onder andere af van de relatie tussen verkrijger en overledene, de waarde van de erfenis en gedane schenkingen.

Een ontvangen erfdeel of  legaat heeft invloed op de aangifte inkomstenbelasting: het vermogen wordt in principe groter. Het bedrag van de erfbelasting mag wel in mindering gebracht worden op het vermogen. Het gaat namelijk om de verkrijging ná erfbelasting.

Als er een erfenis is ontvangen, maar nog geen erfbelasting betaald is, dan mag de te verwachten aanslag erfbelasting als schuld in box III opgenomen worden om het fiscale vermogen te verkleinen.